De ins en outs van het KPN glasvezel netwerk
Glasvezel internet is belangrijk voor de economische toekomst van ons land. Steeds meer applicaties die ons dagelijks leven beïnvloeden vereisen een hogere download- en uploadsnelheid. Laat dat nu net hetgeen zijn waar glasvezel internet in uitblinkt: razendsnel downloaden en uploaden.
In Nederland heeft KPN sinds 2014 Reggefiber in beheer gekregen. Reggefiber legde het grootste deel van het glasvezelnetwerk aan. Voor KPN betekende de overname wel dat het glasvezel netwerk open moest zijn voor andere aanbieders zoals Telfort, NLEx en Online om diensten via glasvezel aan te bieden. Ook al zit je dus niet bij KPN zelf, de kans is groot dat je alsnog glasvezel via het KPN netwerk krijgt.
Verschil tussen glasvezel providers
Je vraagt je dan wellicht af wat KPN glasvezel onderscheidt van andere providers. Het antwoord is vrij eenvoudig. De geleverde apparatuur van KPN is anders dan dat van andere providers. Denk hierbij aan modems en tv ontvangers. Daarbij levert niet iedere provider een maximale internetsnelheid van maar liefst 500 Mbit/s. Met een 500 Mbit/s verbinding kan je bestanden downloaden en uploaden met maar liefst 62,5 MB/s.
Waarom glasvezel zo belangrijk is
Glasvezel heeft als voordeel dat het zeer toekomstbestendig is ten opzichte van kabel of DSL internet. Met name DSL internet zit tegen de limiet aan van wat er mogelijk is en daar komt bij dat glasvezel daarin moet helpen. Een VDSL verbinding loopt bijvoorbeeld van een straatkast naar een woning toe via een koperdraad, ook wel bekend als de telefoonlijn, en behaalt een maximum snelheid van ongeveer 100 Mbit/s. Door technieken toe te passen om ruis tegen te gaan kan er een hoge internetsnelheid behaald worden. Echter is het hierbij cruciaal dat er vanuit de wijkcentrale een glasvezel kabel loopt naar de straatkast. Als deze verbinding er niet is verliest DSL internet fors aan snelheid en zit het maximum tussen de 10 en 20 Mbit/s. De afstand tussen de wijkcentrale en de woning heeft bij glasvezel overigens geen invloed op de snelheid, wat bij DSL wel het geval is.
DSL en kabel internet hebben ook als nadeel dat ze niet een hele hoge uploadsnelheid behalen. De uploadsnelheid ligt bij die technieken zo rond de 10% van de downloadsnelheid. Wil je zelf ook gebruik maken van dit razendsnelle internet? Bekijk dan deze KPN glasvezel pagina.