ADSL, kabel of glasvezel?

Home ADSL, kabel of glasvezel?

ADSL, kabel of glasvezel?Wat voor soort internet wil jij graag, het ouderwetse ADSL kabel, of toch het nieuwe glasvezel? Wij helpen je graag bij het maken van een goede keuze hierin. Wat zijn de voordelen van glasvezel ten opzichte van ADSL bijvoorbeeld? Is glasvezel overal in Nederland leverbaar? Zomaar even twee vragen waar we kort naar zullen kijken zodat je een goede keuze kunt maken, voor het juiste soort internet, bellen en televisie.

Synchroon qua snelheid

Het grootste voordeel van glasvezel is het feit dat de download en upload synchroon lopen. Stel dat je een 100 Mbit abonnement hebt, dan zijn zowel de download als de upload 100 Mbit qua snelheid. Bij ADSL heb je dan vaak een 20 Mbit download en 1 Mbit upload. Als je een hoge upload belangrijk vind dan moet je echt voor glasvezel kiezen. Ook bij kabel zie je dat de snelheid van de upload niet synchroon loopt, of te wel a synchroon. Dat is een groot nadeel als je snel moet kunnen uploaden.

Glasvezel niet overal leverbaar

Een nadeel van glasvezel is het feit dat het niet overal leverbaar is. Er zijn veel steden waar je nog geen glasvezel kunt aanvragen. ADSL daarentegen is op bijna alle plekken in Nederland beschikbaar (behalve in enorm afgelegen gebieden). Hoe verder je van de wijkcentrale zit met ADSL, des te lager je snelheid is. Daarin heeft glasvezel weer een groot voordeel, want de afstand tot de centrale is daar niet van belang. Als je een 100 Mbit abonnement hebt, haal je ook 100 Mbit. Uiteraard kan hier een afwijking van zo’n 10% in zitten, maar je bent er dus wel van verzekerd dat je 90 Mbit gaat halen. Je kan hier direct een glasvezel check uitvoeren om te kijken of glasvezel bij jou thuis beschikbaar is.